Ikväll är det exakt ett år sedan Hoforspartiets medlemmar samlades för att genomlida sin första valvaka. Efter en något annorlunda valrörelse som i stort sett genomfördes med hjälp av sociala medier under 100 dagar fanns det tecken att helt lottlösa skulle vi inte gå.

Det blev ett segerjubel när första prognosen visade över 15 procent av rösterna. När den slutgiltiga räkningen genomförts landade Hoforspartiet på 13.63 procent av rösterna vilket innebar att partiet blev näststörst i kommunen i sitt första val.

Valskräll

 

Det har tagit sin tid att vänja sig med det politiska arbetet i nämnder och styrelser. Året som gått har inneburit en hel del tuffa problem, bland annat frågan om vindkraftsparken i Tjärnäsprojektet där samtliga partier kunde enas om att det var fel plats att anlägga vindkraftsparken. En annan stor fråga handlade om den gemensamma samhällsbyggnadsnämnden där Sandviken, Ockelbo och Hofors skulle slås samman. Efter att Hoforspartiet och delar av Allianspartierna och Sverigedemokraterna återremiterat frågan, blev det ändå ett knappt majoritetsbeslut att Bygg- och miljönämnden flyttas till Sandviken.

Under året så har vi presenterat några motioner. Betydligt färre än vad som var planerat, men ibland kan man skynda försiktigt fram. Den första motionen handlade om att undersöka möjligheterna att slutföra projektet med bowlinghallen, att det skulle bli en tillhörande restaurang i lokalerna som det sades från början när beslutet fattades en gång i tiden. Med facit i hand inte en fullt genomtänkt motion även om intentionerna var de bästa. Nu står man inför ytterligare en problematisk tid och bowlinghallens framtid kan vara oviss.

Fyra andra viktiga motioner är under behandling:

Motion1 Motion2 Motion3 Motion4

Vi har sedan valet haft ett fåtal avhopp men har lyckats värva fantastiska personer med stor kompetens. Tänker närmast på Håkan Vikström som tillsammans med Marie Modén gör ett fantastiskt arbete i Socialnämnden. Daniel Modén har installerats i Gävle Tingsrätt som nämndeman.

Vi har under året aktivt letat efter fler invånare i kommunen som vill engagera sig i lokalpolitiken. Vi skyndar långsamt men har hittat verkliga guldkorn som kommer att utveckla Hoforspartiet inför framtiden. Just engagemang i samhället och kompetens inom olika områden har varit viktiga karaktärsdrag.

Ett spännande år som vi kan lägga bakom oss och med stor glädje se fram emot nästa där vi fortsätter vårt arbete att både utveckla Hoforspartiet och kommunen.

//Peter Hillblom