Inför gårdagens BUN-möte (Barn- och utbildningsnämnden) stod vi Hoforspartiet inför ett tufft beslut, Björkhagsskolans nationella program, Industri, El och Barn & fritids vara eller icke vara. Ett tufft beslut för alla Hofors partier men det var vårt första riktiga tunga beslut för oss som Hoforspartister i nämnden.

Det har varit på tapeten en längre tid och beslutet har skjutits upp ett par månader då vi har grävt mer i beslutsunderlaget. Med uppgifterna på bordet framför oss med hela den ekonomiska biten samt antal sökande genom åren så ser inte trenden nå vidare ut, den här termin fick antagningsutskotten stoppa Industri och Elprogrammet en månad innan terminstart, det var 2-3 stycken sökande och som alla förstår så är inte det hållbart. Anledningen till varför det var få sökande berodde på att vi hade en extremt begåvad årskull som kom in på sina förstahandsval i andra kommuner och såg sina karriärer i nåt annat än i industrin.

Inför dagens beslut så hade det kommit indikationer om att årets nioendeklassare var mer intresserad av de tekniska programmen tack vare framgångarna i Robot-SM och Robot-VM, dessutom så är det flera som gått introduktionsprogrammet som är behöriga att söka gymnasium. Eftersom det är bara 2 månader fram till provvalet så tyckte vi Hoforspartiet att vi kunde åtminstone vänta och se hur utfallet såg ut då. Men majoriteten ansåg att det skulle göra mer skada för våra ungdomar och vara förvirrande för dem, vi Hoforspartiet ser mer att de skulle få en chans att studera på hemmaplan, en chans extra och skulle det visa sig vara ett lågt antal sökande så skulle vi ta beslutet då.

Att lägga ner dessa gymnasieprogram på en bruksort som Hofors, som har ett tätt samarbete med våra företag på orten är kaos. Hela samhället kommer ta skada av det, de elever som inte klarar av att pendla kommer hamna under socialnämnden, företagen som är Hofors hjärta kommer ha svårt att rekrytera kompetent personal, samt så kommer nuvarande lärare söka sig ifrån orten till andra jobb och ni vet hur lätt det är att hitta lärare idag.

Barn och Utbildningsnämnden ska se till att de andra skolorna, förskolorna, grundskolorna och fritidshemmen inte blir drabbade för att vi har en gymnasieskola som blöder rejält. Det har vi full förståelse för, men att vänta i 2-3 månader till och se resultatet på provvalen och lägga beslutet lite i våra sökandes händer tycker vi i Hoforspartiet att man hade kunnat haft is i magen och vänta ut. Majoriteten sa ja till att lägga ner våra gymnasieprogram, oppositionen och vi i Hoforspartiet sa nej.

Kent Andersson & Mathias Strand